Τηλεδιάσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Wendy Morton (12.11.20)

Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Βρετανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Wendy Morton. Αντικείμενο της συζήτησης, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αποτέλεσαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου και η συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη σημασία διατήρησης στενών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που κατοικούν στην χώρα μας. Αντιστοίχως, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων. Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας προσβλέπει στην ενεργό συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021. Ακόμη, ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε την συνομιλήτριά του για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η κα Morton χαιρέτισε την στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, και υπογράμμισε την σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.