Παρέμβαση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) (15.10.2019)

Παρέμβαση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν τα ζητήματα της διεύρυνσης της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, το Brexit καθώς και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), για τα οποία δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα. Τα θέματα θα συζητηθούν εκ νέου στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε στην εισήγησή του πως «μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Χωρίς αυτό η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή. Δεν μπορεί να ζητάς να κάνεις περισσότερα με λιγότερα χρήματα», σημείωσε. «Αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι να μειώνεται διαρκώς το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και οι πολιτικές μέσα σε αυτόν να χωρίζονται με μια ταμπέλα σε παραδοσιακές και μοντέρνες», υποστήριξε ενώ συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχουν παραδοσιακές και μοντέρνες πολιτικές, αλλά πολιτικές που έχει ανάγκη η Ευρώπη και οι περιφέρειές μας για να φτάσουν σε έναν ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τόνισε πως η χώρα μας έχει υποστεί, λόγω της δεκαετούς κρίσης, μια μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 25% και πως για να επανέλθει η οικονομία μας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει χρηματοδότηση μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπεται στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας και της μετανάστευσης στην ΕΕ χαιρετίζοντας την αύξηση χρηματοδότησης στις πολιτικές που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων αυτών και υπενθύμισε στους εταίρους του πως το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η αντιμετώπισή του δεν αφορά τα κράτη μέλη ως μονάδες, αλλά την Ένωση ως σύνολο.