Νέα Συμφωνία για το Brexit (Βρυξέλλες, 17.10.2019)

Την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για το Brexit επιβεβαίωσε τόσο ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και πως αποτελεί απόδειξη πως γίνονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσεων.

Ταυτόχρονα, ο Διαπραγματευτής  της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» και πρόσθεσε πως «έχουμε πραγματικά δουλέψει για αυτή την Συμφωνία, που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί και θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο των 27» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρίνισε  ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 με δυνατότητα να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, με την συγκατάθεση των δύο πλευρών.

Το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στο Βρετανικό Κοινοβούλιο προς έγκριση.

 

Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Β. Ιρλανδία

Αναθεωρημένη Πολιτική Ανακοίνωση