Νομοσχέδιο για να γίνει η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ νόμος του Κράτους, προτίθεται να καταθέσει στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων σχέδιο νόμου, το οποίο θα μετατρέπει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νόμο του Κράτους, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες της χθες βράδυ.
«Η πρωθυπουργός [Μέι] συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων [Τζέρεμι Κόρμπιν] για να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες και να εφαρμόσουμε την απόφαση του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ», ανέφερε εκπρόσωπός της.
«Συνεπώς θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης την εβδομάδα που ξεκινά την 3η Ιουνίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε τότε, προκειμένου το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις θερινές διακοπές» των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων, προσέθεσε.
«Οι συνομιλίες (…) μεταξύ της πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές», συμπλήρωσε. Θα υπάρξει νέα, επίσημη συνάντηση Μέι-Κόρμπιν σήμερα, κατά την ίδια πηγή.
Η Συμφωνία Αποχώρησης, που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της Μέι με την ΕΕ, έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ημερομηνία που προβλεπόταν να γίνει αρχικά το Brexit, η 29η Μαρτίου, ήλθε και παρήλθε, ελλείψει κοινοβουλευτικής έγκρισης.
Στην περίπτωση που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν το σχέδιο νόμου που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση τον Ιούνιο, δεν θα χρειαστεί άλλη ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa