Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σειρά νομοθετικών πράξεων στο πλαίσιο προετοιμασίας έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το Brexit πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία.
Στόχος των πράξεων αυτών είναι να περιοριστούν οι σημαντικότερες ζημίες ενός άτακτου Brexit σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολίτες και επιχειρήσεις. Έρχονται να προστεθούν σε άλλα μέτρα, που αφορούν για παράδειγμα τα δικαιώματα των πολιτών, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και εγκρίθηκαν μονομερώς από την ΕΕ. Στόχος των μέτρων δεν είναι σε καμία περίπτωση να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με όσα απολαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ένωσης, ούτε ίδιους όρους με εκείνους οποιασδήποτε ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης. Σε ορισμένους τομείς, εξαρτώνται από την αμοιβαιότητα των ενεργειών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Συντονισμός των κοινωνικών ασφαλίσεων
Οι νομοθετικές πράξεις που εγκρίθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν έναν κανονισμό που στοχεύει να προστατεύσει, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ των 27 οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Θα ισχύει για:
- υπηκόους κρατών μελών, ανιθαγενείς και πρόσφυγες, για τους οποίους ισχύει ή έχει ισχύσει κατά το παρελθόν η νομοθεσία ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών ή οι οποίοι βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε κατάσταση που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το Brexit, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους και τους επιζώντες τους·
- υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, για τους οποίους ισχύει ή έχει ισχύσει η νομοθεσία ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών πριν το Brexit, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους και τους επιζώντες τους.
Προγράμματα Erasmus+ και PEACE
Η ΕΕ θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σχετική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Ο κανονισμός για το Erasmus+ που εγκρίθηκε σήμερα καλύπτει τόσο τους συμμετέχοντες από τις 27 χώρες της ΕΕ οι οποίοι βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τους συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι βρίσκονται στις 27 χώρες της ΕΕ κατά τη στιγμή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.