Φίλιπ Χάμοντ: «Η Βρετανία θα αναγκασθεί πιθανότατα να καθυστερήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση»

Η Βρετανία θα αναγκασθεί πιθανότατα να καθυστερήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι βουλευτές απορρίψουν την προτεινόμενη από τη κυβέρνηση συμφωνία διαζυγίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Εάν η Τερέζα Μέι δεν κατορθώσει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα καθυστερήσουν το Brexit ή να ρίξουν στα βράχια την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αποχωρώντας χωρίς συμφωνία.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει για το ποια είναι η πρόθεση του κοινοβουλίου ως προς αυτό. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει να μην υπάρξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος γι΄αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί θεωρητικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε 22 ημέρες, αλλά εάν οι βουλευτές απορρίψουν την συμφωνία, αυτό θα θέσει σε αμφιβολία το πώς, το πότε και το εάν θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη στροφή εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας εδώ και μισό αιώνα.

Ο Χάμοντ προειδοποίησε τους ευρωφοβικούς του συναδέλφους ότι, εάν δε υποστηρίξουν την συμφωνία της κυβέρνησης, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τότε θα βρεθούμε σε άγνωστα εδάφη, όπου θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην Βουλή των Κοινοτήτων και αυτό θα σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Ο τρόπος για να αποφύγουν αυτό οι συνάδελφοί μου είναι να ψηφίσουν την συμφωνία».

Στις 15 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων (432-202) απέρριψε την συμφωνία διαζυγίου που είχε συνομολογήσει η πρωθυπουργός με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως εξαιτίας της ρύθμισης του backstop, η οποία έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι συνομιλίες που ακολούθησαν ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για τη τροποποίηση της συμφωνίας διαζυγίου δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν υπάρχει άμεση προοπτική για την εξεύρεση λύσης.

Η Βρετανία επιδιώκει νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις της ρύθμισης του backstop που θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα παραμείνει επ΄αόριστον καθηλωμένη στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όταν ερωτήθηκε εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εάν η Μέι αποφασίσει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ο Χάμοντ είπε: «Ελεγα πάντοτε ότι πιστεύω πως θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/Λονδίνο. ΕΚ