Σύσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη και Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη με επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς για το Brexit (Αθήνα, 04.09.2019)

Σύσκεψη για το Brexit πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, με εκπροσώπους επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και κοινωνικών εταίρων. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στόχος της συνάντησης ήταν να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, ως συντονιστής των επιμέρους επιχειρησιακών δράσεων των Υπουργείων, σχετικά με την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και να δοθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς η δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση ενός Brexit με ή χωρίς συμφωνία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός, «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας αποτελεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο την επομένη ενός Brexit, σε κάθε περίπτωση».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού παρουσίασε τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, επισήμανε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις νέες συνθήκες χάρη στο ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Ανεξαρτήτως ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάζεται για ένα άτακτο Brexit. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά τους και να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική κρατική μηχανή στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Οκτωβρίου αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία που να ρυθμίζει τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις, τη διακίνηση των εμπορευμάτων, την κίνηση των πολιτών, τις εκπαιδευτικές, ιατρικές ή οποιεσδήποτε άλλες ανταλλαγές πρέπει να γίνουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε σκληρά και σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να είμαστε μία από τις χώρες που θα επιβεβαιώσει ότι η επόμενη ημέρα της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα είναι μια μέρα χειρότερη στις διμερείς σχέσεις, αλλά θα έχουμε διατηρήσει τουλάχιστον ένα επίπεδο ανάλογο του επιπέδου των σχέσεων που έχουμε σήμερα. Από τη σύσκεψη, είδαμε πως δεν υπάρχουν θέματα που δεν έχουμε εξετάσει έως τώρα και δεν έχουμε βάλει στη λίστα των θεμάτων της προετοιμασίας. Αυτό μας δείχνει πως έχει γίνει μια καλή δουλειά μέχρι σήμερα. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως δεν αποκλείεται να προκύψουν ζητήματα που δεν έχουμε φανταστεί ως τώρα, για το πώς θα λειτουργήσουν οι σχέσεις μας με την Μεγάλη Βρετανία την επόμενη ημέρα»

Αναφορικά με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, ο Υφυπουργός δήλωσε: «Εμείς παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις. Ένα πράγμα θα ήθελα να επισημάνω. Για εμάς το Brexit είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, πιστεύουμε όμως, και για την Μεγάλη Βρετανία».

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε: «Συγκεντρώσαμε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών όλους τους φορείς που εκπροσωπούν με τα μέλη τους την επιχειρηματική κοινότητα που μπορεί να επηρεαστεί από το Brexit, είτε αυτό είναι άτακτο είτε είναι με συνεννόηση. Εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως μονάδα της οικονομικής διπλωματίας της χώρας, είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και για τα δύο ενδεχόμενα». Αναφερόμενος περαιτέρω στη σύσκεψη, ο Υφυπουργός ενημέρωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις δικές τους εντυπώσεις, εκτιμήσεις και τόνισε πως θα συνεργαστεί μαζί τους με σκοπό, όπως δήλωσε, «να δώσουμε την υποστήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε κάθε θέμα που μπορεί να προκύψει».

Τέλος, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΟΚΕ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΟΕΕ, ΣΒΑΠ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ΕΣΕΕ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ΕΣΕΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ.