Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα για το Brexit και τις Επιχειρήσεις με συμμετοχή των κ.κ. ΑΝΥΠΕΞ και ΥΦΥΠΕΞ (Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, 8.10.2019)

Ημερίδα με θέμα: “No Deal Brexit: Η Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων”

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης, με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση, ημερίδα με θέμα: “No Deal Brexit: Η Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων”.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Την εκδήλωση προλόγισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Χαιρετισμούς στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κα Χριστίνα Σακελλαρίδη και η Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Άννα Καλλιάνη και ο Διευθυντής Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ κ. Μιχαήλ Μητσόπουλος.

Στην ημερίδα, παρενέβησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για την διάχυση της πληροφόρησης για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου άτακτου Brexit, καθώς και για την ευαισθητοποίηση των επιχειρηματικών, οικονομικών και επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να προετοιμαστούν και από πλευράς τους, εγκαίρως και επαρκώς, για την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε την ανάγκη προετοιμασίας για την ολοκληρωμένη θωράκιση της χώρας μας σε περίπτωση άτακτου Brexit, αλλά και τον στρατηγικό στόχο της Ελλάδας να διατηρήσει ή και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως σεναρίου εξόδου. Τόνισε πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση- μιας παγκόσμιας δύναμης που αντιπροσωπεύει το 13% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 16% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ- στοιχειοθετεί αφ’ εαυτής μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και μια μεγάλη απώλεια. Διαβεβαίωσε ωστόσο τους παρευρισκόμενους ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται πάντα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών, «για να προχωρήσουμε από κοινού μπροστά, προασπίζοντας τα συμφέροντα των ελληνικών προϊόντων και θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία».

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, περιέγραψε τις συνέπειες από ένα άτακτο Brexit, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα και εάν συμβεί, δεν θα σημάνει το τέλος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Τόνισε πως η Ελληνική δημόσια διοίκηση εργάζεται εντατικά ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων στο νέο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του no deal στην οικονομία της ΕΕ, τις επιπτώσεις του στην οικονομία της Ελλάδας καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του διμερούς μας εμπορίου με το Ην. Βασίλειο ανεξαρτήτως σεναρίου εξόδου. Κλείνοντας, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες και την αλλαγή διαδικασιών και κανόνων στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού εθνικού σχεδίου προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην αγορά του Η.Β. σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Στο Β΄και Γ΄μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που αφορούν τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής-εξαγωγής, τις εμπορευματικές μεταφορές και διαμετακόμιση, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ επί των συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και την εφαρμογή δασμολογίων, απαλλαγών, ειδικών καθεστώτων και προτιμησιακών συμφωνιών σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση χωρίς συμφωνία. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που αφορούν τον ποιοτικό έλεγχο καθώς και τους φυτουγειονομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους σε περίπτωση no-deal Brexit. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που αφορούν τις μεταφορές και τουριστικές ροές σε περίπτωση no-deal Brexit. Τέλος, παρενέβησαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν τα ελληνικά εμπορικά σήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στις δυνατότητες κατοχύρωσης τους.

Παρέμβαση Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη

Παρέμβαση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη