Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Kate Smith (Αθήνα, 30 Ιουλίου 2019)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου, Kate Smith, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά και ευρύτερα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Κατά τις συζητήσεις, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών εκατέρωθεν και εξετάσθηκαν πρακτικές λύσεις για να αντιμετωπισθούν όλα τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν στην απευκταία περίπτωση ενός άτακτου “no deal” BREXIT.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έγκαιρη ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την αντιμετώπιση του Brexit, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει να δοθούν εγκαίρως από τη βρετανική κυβέρνηση λύσεις σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας, όπως είναι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ελληνικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάγκη να συγκρατηθούν τα δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές στα σημερινά επίπεδα, καθώς και να εξασφαλισθεί η ακώλυτη λειτουργία των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο ΗΒ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ενδεχόμενη επιβολή δασμών σε ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. η φέτα, σε περίπτωση άτακτου BREXIT. Επί του θέματος, η Βρετανίδα Πρέσβης διέψευσε κατηγορηματικά σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, περί επιβολής δασμών στην ελληνική φέτα από το ΗΒ, μετά την έξοδό του από την ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων θα ρυθμισθεί σε ενιαία βάση για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι κοινός στόχος Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου οφείλει να είναι η διατήρηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ασχέτως της πορείας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όσο και σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, μετανάστευσης, ναυτιλίας και πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η σκοπιμότητα υπογραφής σχετικών διμερών Μνημονίων Συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, ναυτιλίας και πολιτισμού. Επιπλέον, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη σύναψης νέας διμερούς Μορφωτικής Συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλα τα ζητήματα που τυχόν ανακύψουν από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της εδώ βρετανικής Πρεσβείας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, στο πλαίσιο του Brexit.