Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 25.02.2020)

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

Δύο σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπως έκανε γνωστό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η πρώτη, αφορά τo νέο πλαίσιο διεύρυνσης προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων και η δεύτερη, σχετικά με την πρόβλεψη για την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών που περιλαμβάνεται στο διαπραγματευτικό πακέτο της ΕΕ με το ΗΒ.

Ακολουθεί η δήλωση:

«Σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκαν δύο πολύ σημαντικά, για την Ελλάδα, θέματα και έλαβαν την έγκριση του. Το πρώτο, αφορά στη διαδικασία της διεύρυνσης. Μετά την πετυχημένη σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, σήμερα αποφασίσαμε ότι συμφωνούμε στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς το γεγονός ότι, πλέον, στην διαπραγματευτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπαίνουν πάρα πολύ ψηλά οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι ένα σημείο το οποίο υποστηρίζουμε θερμά.

Το δεύτερο θέμα αφορά το Brexit και για πρώτη φορά μπαίνει στο διαπραγματευτικό πακέτο το σημείο που αφορά την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Ο κ. Barnier έχει αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο. Πρέπει να κρατήσει ισχυρή την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’αυτή τη διαπραγμάτευση με τη Μ Βρετανία. Και για μας είναι πολύ σημαντικό ότι πέρα από τις ονομασίες προέλευσης για τα προϊόντα μας, βάζουμε και τα πολιτιστικά αγαθά. Πιστεύουμε ότι αυτή διαπραγμάτευση μπορεί να κάνει την Ευρώπη ακόμα πιο ισχυρή».